De Mechanische Diagnostiek en Therapie (MDT) methode van het McKenzie Instituut kenmerkt zich door een actieve patiënt-betrokkenheid en heeft middels wetenschappelijke studies aangetoond dat een actieve behandelstrategie en -beleid beter werkt in de behandeling van rug-, nek- en gewrichtsklachten dan een passief beleid.
Wereldwijd zijn er in 40 landen MDT-therapeuten. Omdat de voorgeschreven oefeningen en adviezen gebaseerd moeten worden op een nauwkeurige evaluatie, is het vinden van een geaccrediteerde of gediplomeerde therapeut belangrijk. Onze fysiotherapeut Flora Muijzer is credentialed MDT-therapeut.
McKenzie therapie valt onder reguliere fysiotherapie en wordt uitgevoerd door een credentialed MDT-therapeut. De methode bestaat uit 4 stappen welke hieronder beschreven staan volgens het McKenzie instituut Nederland.
Stap 1. Onderzoek/assessment
MDT begint met een vraaggesprek of intake waarbij de therapeut uw symptomen gedetailleerd in kaart brengt. Daarna wordt U gevraagd om een aantal bewegingen te doen en/of bepaalde houdingen aan te nemen. Het belangrijkste verschil met de meeste andere evaluaties is het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop uw symptomen en uw beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, voorziet de therapeut van informatie die hij kan gebruiken om tot uw mechanische diagnose te komen.
Stap 2. Classificatie/indeling
Elke syndroom heeft zijn unieke karakter, welke gekenmerkt worden door specifieke reacties van uw pijn en bewegelijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen zoals u dat in uw dagelijks leven ervaart. Met MDT wordt bepaald welke houding en oefening voor uw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor een ieder hetzelfde te zijn. Ook kunnen we met MDT snel bepalen of deze therapie wel de beste keuze voor u is of dat u meer gebaat bent met een andere aanpak of verder onderzoek.
Stap 3. Behandeling
Met behulp van de informatie uit het onderzoek, zal de therapeut u specifieke oefeningen voorschrijven. En zal u advies krijgen over houdingen die u tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk moet gaan aanhouden. Indien nodig zal de therapeut het oefenen met manuele technieken ondersteunen totdat u zelf aan de slag kan. Het doel is om u zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk sessies. Oefeningen die u vijf of zes keer per dag kan uitvoeren, hebben in een kortere periode een grotere effectiviteit dan een behandeling één of twee keer per week door de therapeut. De nadruk ligt op u, de patiënt, die actief wordt betrokken. Dit kan het aantal bezoeken aan de praktijk minimaliseren, waardoor u tijd en geld bespaart. Uiteindelijk kunnen de meeste patiënten zichzelf succesvol behandelen.
Stap 4. Preventie
Door te leren hoe u uw huidige probleem zelf kan behandelen, verhoogt u uw kennis om het risico van een terugval te minimaliseren. U kan terugkerende symptomen sneller herkennen waardoor u op een veilige en effectieve manier de controle neemt over uw behandeling. Terugkerende problemen hebben meer kans om te worden voorkomen door middel van zelfbehandeling dan door passieve therapie waarbij alleen de therapeut iets doet.