Medische Trainings Therapie (MTT), ontwikkeld in Scandinavië, past de principes uit de trainingsleer toe binnen de medisch aangewezen preventie, therapie en revalidatie maatregelen. De medische trainings therapie is geen fitness of fysio -fitness. Er wordt nog meer aandacht besteed aan individuele klachten.
Sommige fysiotherapeuten gebruiken deze methode als een onderdeel van de manuele therapie. Deze oefenvorm wordt gedoceerd op opleidingen manuele therapie. Medische Trainings Therapie is geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren. De bedoeling bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe.
Doel van medische trainingstherapie
. Het einddoel is een optimaal functieherstel, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de patiënt. Met de Medische Trainings Therapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen.
Toepassing van Medische Trainings Therapie
De training is gericht op de uitgangspunten en doelstellingen van de individuele deelnemer. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten. Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures gering. Op verantwoorde wijze wordt gewerkt aan het functieherstel. Tevens wordt een oefenprogramma voor thuis opgebouwd om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen.
Medische Trainings Therapie is ontwikkeld door de noor Oddvar Holten in de jaren zestig en zeventig. Holten was fysiotherapeut en manueel therapeut, tevens leraar gymnastiek en coach van het Finse en Noorse schaatsteam. Ontevreden over het resultaat van oefentherapie op langere termijn besloot hij daar verder onderzoek naar te doen. Vooral het feit dat er zo vaak recidieven voorkomen stelde hem teleur. Essentieel is de aanpassing van de oefeningen aan het niveau van de patiënt. De oefeningen richten zich op het mobiliseren, spierversterken en het stabiliseren. Tevens wordt het spieruithoudingsvermogen behandeld en de coördinatie van houdingen en bewegingen. Een groot verschil met het trainen in fitness-centra is de opbouw in het werken met kleine weerstanden naar grotere weerstanden, het zeer specifiek gericht zijn op de te trainen spier of te mobiliseren gewricht, en uiteindelijk het toewerken naar de functionaliteit van de spier of het gewricht in het dagelijks leven. De belastbaarheid wordt vergroot door te beginnen met kleine belastingen en toe te werken naar grotere belastingen. De MTT is ook een logisch vervolg van de manuele therapie. In de manuele therapie wordt een gewricht eerst weer geoptimaliseerd in zijn functie. Daarna moet dat gewricht weer goed blijven functioneren al of niet met behulp van de spieren.
Doelgroep
Medische Trainings Therapie is bedoeld voor mensen die langdurig klachten hebben van het bewegingsapparaat. Door de Medische Trainings Therapie wordt inzicht verkregen in het ontstaan van de pijnklachten, het aannemen van een goede houding en het uitvoeren van goede bewegingspatronen bij activiteiten. Dit alles om de belastbaarheid van het lichaam te vergroten en de pijnklachten te verminderen. Medische trainingstherapie is goed toepasbaar bij de revalidatie van oncologische patiënten en hartfalen patiënten. Met een programma op maat wordt gewerkt aan de verhoging van de lokale en algemene belastbaarheid van deze patiënten.